Verslag van onze reis naar Toscane 2010, 1 mei

Begin

27 april

28 april

29 april

30 april

2 mei

3 mei

4/5 mei

Het is zaterdag 1 mei, een nationale feestdag in Italië. Siena staat vandaag centraal.
Na een heerlijk en uitgebreid ontbijt gaan we rond een uur of 10 richting Siena. We parkeren de auto in de parkeergarage bij de zuidingang van de stad. Daarna lopen we de stad binnen. Ook deze stad is een openlucht museum. Mooi voor bezoekers, maar lastig voor de bewoners. We gaan eerst naar de Dom (1136, zie plaatje onderaan). Deze Dom vinden we (nog) mooier dan die van Florence. Alles is werkelijk prachtig, van vloer tot plafond. Ook is alles nog in zeer goede staat. Foto’s maken mag niet en daar wordt ook aardig de hand aan gehouden. Met de drukte valt het mee, het is niet te vergelijken met bijv. de Sixtijnse Kapel in Rome die we eerder al eens bezochten. Op het plein achter de Dom komen we nog een bekende tegen, Jan Bosman uit Hazerswoude die reisleider is van een Beter Uit reisgezelschap.
Dan slenteren we richting het centrale plein, het
Piazza del Campo, een fraai plein uit de 12e eeuw omzoomd door paleizen en met een oude fontein. Op dit plein - waar 2 keer per jaar de bekende Palio (paardenrace) begint - is het de hele dag gezellig druk maar gelukkig niet overvol. De fontein krijgt haar water via een aquaduct van 25 km dat al in de 14e eeuw is aangelegd. We zitten hier een tijdje en nemen alles in ons op.
Daarna vervolgen we onze weg door het stadje. We lopen door diverse steegjes die uiteindelijk allemaal op de Campo uitkomen. We brengen nog een bezoek aan de
San Domenico, een kapel van 1226 die is gewijd aan de heilige Santa Catherina. Veel pracht en praal, maar heiligenverering staat toch wel ver van ons af....... Het stadion van Siena ligt naast deze kathedraal.
We lopen weer terug naar de Campo en genieten nog
eens van de prachtige omgeving en het heerlijke ijs.
Ook Henkjan en Jessica komen we tegen.
We gaan daarna terug naar San Rocco en eten een
heerlijke pizza bij de plaastelijke pizzeria.