23 oktober 

Biechten in het Fries
Naar huis

Vandaag gaan we naar huis. We vertrekken pas om 14.50H naar Frankfurt. We moeten  rond 13.00H op het vliegveld zijn. We gaan daarom om 12.20H per trein naar het vliegveld.

De ochtend gebruiken we om onze bagage in te pakken en om de kerk van Santa Maria Maggiore nog te bekijken. Deze kerk ligt een paar honderd meter bij ons hotel vandaan. Het is een kerk uit de derde eeuw. Er zijn veel bezoekers, er is een mis aan de gang en voor alle talen is er wel een biechtmogelijkheid. Tot onze verbazing is er zelfs de mogelijkheid om in het Fries te biechten. We raken in gesprek met de biechtpater. Het is pater Tiemen Brouwer, rector van de Kerk van de Friezen in Rome en al 13 jaar verbonden aan het Vaticaan. De kerk van de Friezen hebben we helaas niet kunnen bekijken. Hij toont ons de Friese bijbel die hij gekregen heeft van het College van Gedeputeerde Staten dat in april jl. een bezoek heeft gebracht aan Rome. De namen en handtekeningen van alle collegeleden onder aanvoering van Ed Nijpels staan voorin het boek. Enkele uren per week heeft deze sympathieke pater zitting in de kerk Maria Maggiore. Hij vertelt o.a. dat de paus afgelopen zondag in Pompeï was en dus niet aanwezig kon zijn in de Sint Pieter.

Dan nog een lekker kopje koffie drinken aan de overkant op het terras. Het weer is nog steeds prachtig, hoewel het vanmorgen een beetje bewolkt is.

Om kwart voor twaalf gaan we naar het station Termini. We kopen een kaartje uit de automaat en wachten op de Leonardo-expres die precies op tijd vertrekt. We kunnen snel langs de incheckbalie en de veiligheidscontrole. De vlucht naar Frankfurt vertrekt op tijd. In Frankfurt moeten we een heel eind lopen voor de overstap. We hebben een klein uur tijd en dan vertrekt ook het vliegtuig naar Amsterdam exact op tijd. In Amsterdam zijn we binnen een half uur bij de trein die naar Den Haag Centraal gaat. Helaas moeten we in Den Haag een half uurtje wachten. UIteindelijk zijn we thuis om kwart voor negen.

Korte samenvatting:

De reis (heen en terug) is perfect verlopen. Prima verzorging aan boord van de Lufthansa vliegtuigen.

Het hotel was prima, ook het eten was dik in orde.

Het weer was zoals je het zou wensen: continu zon en een heerlijke temperatuur.

Rome, één museum, mooier dan Parijs en Athene.

Kortom, het was een geweldige reis!