22 oktober
Spaanse Trappen, Trevi-fontein, Pantheon, Piazza Navona, Piazza del Populo en het concert

Vandaag is het al de laatste dag die we nog kunnen benutten. We hebben een druk programma voor de boeg.

Om tien uur pakken we de metro die ons naar halte Spagna brengt. Daar zijn de beroemde Spaanse Trappen. Vroeger kwamen hier veel Spanjaarden die op bezoek gingen bij de paus of op vakantie gingen naar Rome, nu is het een plek met veel dure winkels. Vanwege het prachtige weer (25 graden) is het ook nu een drukte van belang op de trappen en rond de fontein. We lopen door de omgeving en drinken koffie op een terras.

Onze volgende halteplaats is de wereldberoemde Trevi-fontein. Deze fontein is het eindpunt van een aquaduct. Veel mensen gooien achterstevoren een muntje in het water van de fontein. Als je dat doet kom je nog eens terug... Ook als je dat niet doet is Rome een mooie stad om nog eens te bezoeken. We kijken onze ogen uit rond de fontein. Het is er gezellig druk.

Dan weer verder, nu via Piazza Venezia naar het Pantheon. Ooit door keizer Hadrianus gebouwd als tempel voor alle goden. Dat betekent de naam ook. Nu is het in gebruik als katholieke kerk. Het is een grote ronde koepel. Bijzonder is dat RafaŽl begraven is in dit gebouw. We drinken iets op het plein voor het Pantheon, pal in de middagzon. Bekijk hier een filmpje van het Pantheon.

Om een uur of vier gaan we verder, nu naar het beroemde Piazza Navona (Navonaplein). In het verleden in gebruik als renbaan voor keizer Domitianus, nu een statig plein met imposante gebouwen en kerken. Ook hier weer veel mensen en een gezellige drukte. Jammer dat de grote fontein buiten werking is vanwege restauratie. Vlak achter dit plein is een kerk waar drie beroemde schilderijen van Caravaggio hangen. Het gaat om de roeping van MattheŁs, MattheŁs en de engel en de marteling van MattheŁs.

Dan willen we gaan eten in een  restaurant waar nonnen de scepter zwaaien. De opbrengst gaat naar het goede doel. Een soort Happietaria dus. Helaas wordt het eten pas om kwart voor acht opgediend en dat is echt te laat, want we gaan vanavond naar een klassiek concert waar bekende liederen ten gehore worden gebracht. We zoeken de plek van het concert op, de Alle heiligen kerk, een Anglicaanse kerk. Deze kerk is sober van opzet, maar heeft een erg goede akoestiek. Eerst eten we in die buurt wat en dan lopen we nog even rond op een ander bekend plein, het Piazza del Populo (Volksplein).
Om kwart voor negen begint het concert. Klik hier voor het programma. Negen instrumentalisten en 4 vocalisten laten allerlei bekende werken horen. Het is prachtig! Om half elf is het afgelopen en spoeden we ons naar de metro op het station Spagna, waar we vanmorgen ook begonnen zijn. Om ongeveer tien voor elf zijn we terug in het hotel. We reserveren de stoelen in het vliegtuig al vast en gaan dan snel naar bed. De vele indrukken en de wandelingen hebben ons afgemat.