20 oktober

Het Colosseum, het Palatinum
en het Forum Romanum

Vandaag staan het Colosseum, het Palatinum en het Forum Romanum op het programma.
Om 10 uur lopen we naar het Colosseum. Het is prachtig weer: een strakblauwe hemel en een aangename temperatuur. Vanaf het hotel is het ongeveer 20 minuten lopen.

Als we bij het Colosseum (filmpje) aankomen is het er al een drukte van belang. We worden aangesproken door iemand die ons een begeleide tour wil aanbieden. Per persoon € 23 en dan zitten we bij een groep die onder begeleiding het Colosseum gaat bekijken en daarna het Palatinum en het Forum Romanum. We besluiten om dat te doen.

Na een tijdje wachten is de groep compleet. We lopen langs de lange rij die individueel het Colosseum gaat bekijken. Dat wachten kost ongeveer een half uur. Onze Italiaanse gids vertelt in het Engels op een aantrekkelijke manier wat er zich allemaal afspeelde in het Colosseum. Brood en spelen, dat was het parool van de keizers van Rome. De inwoners werden een hele dag lang geamuseerd met gevechten van gladiatoren, executies en gevechten met wilde dieren. Veel christenen werden het slachtoffer van deze "voorstellingen".
Het Colosseum kende 4 "verdiepingen". De eerste was bestemd voor de heersende klasse, de tweede voor de rijke bovenlaag en de derde en vierde voor de arme mannen en vrouwen. Er was dus een strikte scheiding tussen de klassen. De executies vonden plaats rond twaalf uur 's middags.

Na de rondleiding gaan we lekker buiten in de zon zitten.
Om twee uur krijgen we de rondleiding in het Palatinum en het Forum Romanum. Het Palatinum was het paleis van de keizer. Dat was een extreem groot gebouw met o.a. een eigen stadion voor atletieksporten. De Britse gids vertelt met veel kennis van zaken. Na het Palatinum worden we geļnformeerd over het Forum Romanum. Dat was destijds het centrum van Rome, waar ook Paulus en Petrus hebben rondgelopen. Uiteindelijk is Petrus, volgens de overlevering, in een kerker onder het Forum Romanum gekruisigd met zijn hoofd naar beneden. De rondwandeling over het Forum Romanum is zonder gids. Johanna blijkt ook een goede gids te zijn.

Rond half vijf gaan we weer richting hotel. Op het plein voor de kerk van Maria Maggiore drinken we wat. Jan bestelt een groot glas bier. Dit blijkt wel heel erg groot te zijn....

Om kwart voor zes zijn we weer terug in het hotel. We zijn helemaal uitgeteld! Veel lopen, veel indrukken en erg vermoeid.
Het was een prachtige dag, warm en onbewolkt.