19 oktober

Een lange wandeling naar het Sint Pieterplein,
de paus is helaas afwezig

Om negen uur zitten we aan de ontbijttafel van het hotel. Italiaans ontbijt kun je niet vergelijken met het ontbijt dat je wordt aangeboden in bijv. TsjechiŽ en Hongarije. Het is beperkt van opzet: een zoet broodje, toast en taart. Het beleg is alleen maar jam. Wel is er vruchtensap en koffie of thee. We laten het ons goed smaken.

Om kwart voor tien gaan we op stap, het wordt een lange wandeling. We gaan naar het Vaticaan, om twaalf uur willen we aanwezig zijn wanneer de paus vanuit het raam van zijn werkkamer het Angelus (het twaalf uur gebed) uitspreekt. 

Dat is een lange wandeling langs interessante plekken. Vlakbij ons hotel bijv. is de Santa Maria Maggiorekerk uit de vijfde eeuw. We staan een tijdje op het plein om alles op te nemen en gaan dan verder. Een plek waar we een flinke tijd blijven is het Piazza Venezia. Daar is het nationale museum en er zijn bekende opgravingen. Daarna komen we langs een plek waar heel veel katten verblijven en worden onderhouden. Mussolini heeft een poging gedaan om die katten te verdrijven, maar die is mislukt. Het is een bezienswaardigheid.

Dan de laatste etappe. We stuiten op een processie van mensen uit Peru. In kleurige gewaden, met muziek en veel wierook gaan ze ook richting Sint Pieterplein.

Om half twaalf arriveren wij daar. Het weer is schitterend, we wachten samen met heel veel andere mensen op wat komen gaat. Even voor twaalf uur wordt op grote videoschermen een eerder opgenomen mis op het Sint Pieterplein getoond. De paus is er dus niet! Jammer, maar helaas. Over twee dagen gaan we de Sixtijnse Kapel en de musea van het Vaticaan bekijken. We vertrekken weer. De processie is dan bijna bij het plein aangekomen.

We lopen langs de Tiber naar de wijk Trastevere, eten ergens wat en bekijken de imposante en goed bewaarde Santa Mariakerk. Dit was de eerste christelijke kerk (het gebouw dus) en die dateert uit de derde eeuw.

Daarna steken we de Tiber over en lopen via de Joodse wijk naar Campo di Fiori, veel mensen, veel bedrijvigheid. Dan gaan we weer terug naar ons hotel. we lopen nu langs de Via Nazionale en komen langs veel indrukwekkende gebouwen. Even na hal zes arriveren we bij ons hotel, vermoeid maar voldaan. Het is een prachtige dag geweest, het weer was geweldig: onbewolkt en ongeveer 23 graden.