Verslag van de reis naar Praag 
van 24 tot 28 oktober 2006
Familie Den Broeder en De Groot

Dag 1, 24 oktoberAl heel vroeg gaan we op pad. Even na half zeven zijn we al per trein op weg naar Schiphol. Om half 8 arriveren we op het vliegveld. We vliegen met Skyeurope. Ons vliegtuig moet vertrekken om half 10. We stappen in via pier H, de plek waar de "low cost carriers" de passagiers oppikken. Je gaat daar niet via de slurf, maar gewoon via de vliegtuigtrap.
Om kwart voor tien vertrekt de Boeing 767, In het vliegtuig is het schraalhans keukenmeester. De lage prijs van de vliegtickets moet toch ergens vandaan komen. We zien veel wolken, maar boven Zuid-Duitsland is het helder. In Tsjechi zien we vanuit het vlliegtuig mooie herfstkleuren.
Om precies 11 uur landen we op het vliegveld van Praag. Om half twaalf hebben we de bagage opgepikt. In de aankomsthal staat een chauffeur namens het hotel ons op te wachten.
Binnen een half uur arriveren we bij het hotel. Ondanks dat het nog maar twaalf uur is mogen we toch al inchecken.
Om n uur gaan we de stad in.
We kiezen direct maar voor de Karelsbrug, links en rechts van deze tekst is een foto te zien. Hier is achtergrondinformatie te lezen. De tram die ons er brengt vertrekt vr het hotel. Als we bij de Moldau arriveren gaan we eerst nog even naar een plek waar we kunnen lunchen. We eten ergens Panini-broodjes.
Daarna slenteren we naar de Karelsbrug en lopen we naar de overkant van de rivier. Het is er erg druk, maar wel gemoedelijk. Tekenaars, sieradenverkopers en muzikanten vragen allemaal onze aandacht.
Nadat we aan de overkant wat hebben gedronken gaan we weer terug met de tram, lijn 9. Om kwart over 5 arriveren we bij het hotel. Vanavond zoeken we een eetgelegenheid in de buurt van het hotel.
Het weer is vandaag erg aangenaam. In de loop van de middag wordt het nog zonnig, de tenperatuur ligt rond de 17 graden. De eerste dag is goed bevallen!

Foto's
 

 

 

Dag 2, 25 oktober Gisteravond lekker gegeten, daarna goed geslapen. We ontbijten rustig om ongeveer haf negen. 
We kopen een drie-dagen kaart voor de tram, zodat we de komende dagen onbeperkt door de stad kunnen trekken. Vandaag zullen we ook veel gaan lopen, want het is prachtig weer; de zon schijnt de hele dag, het kwik loopt naar de 20 graden.
Om ongeveer 10 uur gaan we weg, vandaag staan de oude stad en de Joodse wijk op het programma. We slenteren door het oudste deel van Praag, Het is ook nu weer tamelijk druk, de omstandigheden zijn perfect vanwege het mooie weer.

We bekijken op het grote plein de astronomische klok zich bevindt, Deze klok dateert uit 1410. Op de hele uren trekken de apostelen voorbij. We drinken koffie - we zitten heerlijk in de zon - achter het beroemde standbeeld van Johannes Hus, de Tsjechische kerkhervormer.
Indrukwekkend is de Joodse wijk. Op de binnenmuren van het museum staan de namen van alle Tsjechische joden die zijn omgekomen in de oorlog, een rij die niet lijkt op te houden. Er zijn hier veel Amerikaanse Joden op bezoek. Ook bekijken we n van de 5 synagogen en het Joodse kerkhof. Daarna, het is dan al twee uur geweest, gaan we eten. Om drie uur slenteren we weer langs de Moldau in de richting van de Karelsbrug. Nu komen we vanaf de oostkant. Om ongeveer 4 uur zijn we weer terug in het hotel.
Rond 5 uur gaan we weer op pad, nu naar het Wenceslasplein, waar ooit Jan Palach zichzelf verbrandde vanwege de Russische overheersing.
Vanavond gaan we iets bijzonders doen. We hebben kaartjes gereserveerd voor de operavoosrstelling van Ada van Verdi. Dat begint om 7 uur. 

Foto's
 

 

 

Dag 3, 26 oktober 


Gisteravond waren we weer in het hotel om half elf. De opera was mooi: 150 zangers en zangeressen, een groot orkest in een prachtig operagebouw. Het was al met al een prachtige uitvoering.
Vanmorgen ontbijten we weer om half negen. Om tien uur gaan we op stap. Het reisdoel voor vandaag is het kasteel, de Praagse burcht. Hier resideert de president en hier zijn ook de regeringsgebouwen. De afgelopen dagen keken we er steeds op uit, nu gaan we er naartoe.
We nemen tram 9 en tram 22. Het weer is prachtig, eerst nog een waterig zonnetje, later op de dag vlop zon, een blauwe lucht. De temperatuur doet zomers aan.
Al gauw zijn we bij de burcht, we zien twee wachtposten staan. Om twaalf uur worden deze met militair-ceremonieel vertoon afgelost. Daarom eerst maar even koffie drinken. Om twaalf uur maken we de "changing of the guards" mee. Er is muziek en vlagvertoon.
Na afloop hiervan gaan we het plein in de burcht en de St. Vitrius-kathedraal bekijken. Het ziet er allemaal mooi uit. Er zijn veel toeristen. Dan een snelle lunch op een terras bij de kathedraal, helemaal in de zon!
Dan lopen we over het "gouden straatje", waar Franz Kafka heeft gewoond. Daarna lopen we de burcht uit en komen we aan de voorkant van het kasteel. Hier hebben we een mooi uitzicht over Praag. De koninklijke tuin ligt er ook nog prachtig bij.
Dan slenteren we rustig naar beneden in de richting van de Karelsbrug. Dan weer naar tram 9 en terug naar het hotel. We zijn er rond half vijf.
Vanavond willen we nog een bezoekje brengen aan de oude stad. Morgen als het kan naar Theresienstadt.

Foto's

Wenceslasplein


 

 

 

Dag 4, 27 oktober Na een heerlijk ontbijt worden we om kwart voor tien opgehaald voor de excursie naar Theresienstadt, hier Terezin genoemd. We worden afgezet op het Wenceslasplein waar de touroperator gevestigd is. We zijn met acht personen en een aardige mevrouw zal ons vandaag als gids begeleiden. De chauffeur heet Stanislas.
Na ruim een uur hoofdzakelijk over de snelweg komen we aan in Theresienstadt. Het is hier mistig, maar de mist lijkt te verdwijnen, want de zon is nog krachtig.
Eerst bekijken we het kleine fort. Dit fort was in het verleden gebouwd om Bohemen te beschermen tegen de Pruisen. Doordat er tijdig vrede was gesloten is het voor dat doel nooit gebruikt. Het werd daarom als gevangenis gebruikt,
In de kleine burcht zat de Servir Gavrilo Princip levenslang gevangenen, hij is al snel na zijn gevangenneming overleden. Zijn moord op Franz Ferdinand luidde in 1914 het begin van de Eerste Wereldoorlog in.
De nazi's stelden het fort in gebruik als kamp voor dwangarbeiders. Deze dwangarbeiders waren allemaal politieke gevangenen. Ze werden hier slecht behandeld, de Joodse politieke gevangen werden beestachtig behandeld. Velen kwamen om door ontberingen en ziekte. Theresienstadt was niet een kamp waar werd gemoord.
Onder leiding van een aardige gids krijgen we een impressie van het kampleven. Het blijft onvoorstelbaar dat dit allemaal heeft kunnen gebeuren. De kampbewaarders hielden er een luxueus leven op na, ze woonden naast de barakken van de gevangenen.
Nadat we nog de film "Butterflies" hebben gezien (een film waarin de kinderen
centraal staan die vanuit het ghetto werden afgevoerd naar de vernietigingskampen ), gaan we naar het ghetto, het grote fort. Theresienstadt was voor de oorlog een gewoon Tsjechisch dorp van 6000 inwoners. Tijdens de oorlog werden deze bewoners "verbannen" om plaats te maken voor de Joden uit Praag. Vanuit Theresienstadt, dat eenvoudig was te bewaken en daarom geschikt was als ghetto, werden ze naar de vernietigingskampen gestuurd. Van de meer dan 100.000 Joden zijn er slechts 700 teruggekeerd! 

Het Internationale Rode Kruis heeft zelfs een keer een inspectie gehouden in het ghetto. Het oordeel was positief, omdat de nazi's allerlei voorzieningen hadden aangebracht om de inspecteurs een rad voor de ogen te draaien. Ook speelde mee dat Zwitserland (bakermat van het Rode Kruis) geen vuist durfde te maken vanwege de belangen van de nazi's in het Zwitserse bedrijfsleven en bankwezen, aldus onze gids!

Aan het eind van de excursie bezoeken we het crematorium. Vanwege de enorme ontberingen van de Joden stierven er heel veel.  Na een wandeling over de begraafplaats is de excursie ten einde en gaan we terug naar Praag. Rond 4 uur zijn we terug in het hotel. Een indrukwekkende dag was het!
Vanavond nog n keer naar de oude stad (klik hier voor een foto van de maaltijd!) en dan zit het er op!

Foto's 

 

 

Dag 5, 28 oktober 


Opstaan om vijf uur, het taxibusje vertrekt om kwart voor zes vanaf het hotel. Om kwart over zes staan we bij de incheckbalie van Sky. Dan nog een snel ontbijt en daarna naar de gate. Het vliegtuig vertrekt om half acht. Het weer is ondertussen somber geworden met lichte regen. De vlucht verloopt plezierig. Iets na negen uur staan we weer op Nederlandse bodem. Om half tien lopen we naar de trein. We nemen de eerste, de intercity naar Brussel. Na een overstap in Den Haag HS en Centraal zijn we om 10 voor elf thuis.
We hebben een paar prachtige dagen meegemaakt!

Extra foto's