9 mei

Eerst naar het klooster van Lukas, dan terug naar de omgeving van Athene

Begin

29 april

1 mei

2 mei

3 mei

4 mei

5 mei

6 mei

7 mei

8 mei

Foto's

10 mei


Om 10 uur vertrekken we uit Delfi, richting Athene. Op onze route ligt het klooster van de heilige Lukas, niet de schrijver van het gelijknamige evangelie, maar iemand die geboren werd in 906 en als jongeman het ouderlijk huis verliet om het isolement op te zoeken. Hij verwierf ook een reputatie als genezer. 

De weg voert door hoge bergen waar we op sommige toppen nog sneeuw ontwaren. De temperatuur schommelt rond de 22 graden. We hadden niet gedacht dat de omgeving hier zo mooi zou zijn.

Rond een uur of 11 zijn we in het klooster. 

De heilige Lukas vestigde zich op de westelijke helling van de Elikonas-berg met enkele discipelen. Het klooster dat hier in 1011 verrees is één van de belangrijkste middeleeuwse gebouwen van Griekenland. In de geschiedenis is het vaak het toneel geweest van strijd. Desondanks is er heel veel bewaard gebleven. Een bijzonder fraai mozaïek is dat van de voetwassing van de apostelen. Ook erg bekend zijn de crypte en enkele fresco's. Hopelijk zijn de foto's goed gelukt. 

De omgeving van het klooster is werkelijk schitterend.

Als wij er zijn is het rustig. Er zijn niet meer dan ca. 20 mensen. Als we weggaan om 13.00H komen er enkele bussen met schoolkinderen. Dan is het met de rust gedaan.

Wij gaan nu verder naar Thebe en van daar via de oude weg naar Athene. Ook dit is een schitterende route door de bergen.

Uiteindelijk komen we op de rondweg om Athene terecht. We rijden weer richting vliegveld en gaan dan naar de kust. Via een drukke weg komen we in Varkiza waar we een appartement hebben gehuurd voor 1 nacht. We moeten één keer vragen en dan vinden we het. Het is verrassend groot (5-persoons), we zouden er ook kunnen koken.

Vanavond gaan we nog even naar het strand, dat is ongeveer 10 minuten lopen. Dan vroeg naar bed en morgen om 5 uur van hier naar het vliegveld.