8 mei

Delfi

Begin

29 april

1 mei

2 mei

3 mei

4 mei

5 mei

6 mei

7 mei

Foto's

9 mei

10 mei


Vandaag zitten we in Delphi. Om acht uur schijnt de zon volop. Het is wel fris, maar dat is niet erg. Na het ontbijt gaan we al snel naar het Orakel van Delfi. Het is te belopen, maar wij nemen de auto, er is nog genoeg parkeerruimte. Er zijn al verschillende bussen aangekomen met vooral oudere mensen en ook enkele schoolklassen, o.a. uit Nederland. Met de reisgids in de hand lopen we langs de verschillende bezienswaardigheden over de heilige weg.

Delfi is "de navel van de aarde". Volgens de mythologie liet Zeus, de oppergod, twee adelaars uitvliegen vanaf de twee uiteinden van de wereld en die twee kwamen elkaar tegen bij Delfi. Dat was het bewijs dat Delfi het middelpunt van de aarde was.

Centraal staat toch wel de god Apollo. Er is een altaar en een tempel voor deze godheid. Sybille, de priesteres van Apollo, ook wel de pythia genoemd, sprak hier haar orakels uit. Zij kreeg boodschappen van Apollo en maakte de mensen daar blij mee, want er zat altijd wel iets bij dat je goed uitkwam. In de Bijbel (Hand. 16:16) komen we een gebeurtenis tegen die door uitleggers in verband wordt gebracht met deze pythia: Een andere keer, toen we weer op weg waren naar de gebedsplaats, kwamen we een jonge slavin tegen die bezeten was door een geest en zo de toekomst kon voorspellen. Met haar waarzeggerij verdiende ze veel geld voor haar eigenaars. Deze slavin zou ook een pythia geweest kunnen zijn die commercieel werd uitgebuit. We mogen er ook wel van uit gaan dat voor een orakel in Delfi ook flink betaald moest worden.

Er is ook een goed bewaard theater en een stadion. Delfi was in het verre verleden de plek waar de zgn. Pythische spelen werden gehouden, naast festival voor muziek en toneel ook sport. Eigenlijk een voorloper van de Olympische Spelen dus.

Aan de overkant van de weg zijn het Gymnasium en de tempel van Athene en die bekijken we hierna. Het Gymnasium was de kleedkamer en de badkamer (er was een bron) voor de atleten die meededen aan de Pythische Spelen. Het Gymnasium had ook nog een overdekte renbaan. Daarnaast werden er in dit Gymnasium diepzinnige filosofische gesprekken gehouden.

Naast het Gymnasium zijn de overblijfselen van twee tempels van de godin Athene. Ook is er een marmergroeve waar de de Tholos aan herinnert.

's Middags gaan we naar Itea, een plaats op 15 km vnaf Delfi aan de Baai van Korinthe. Het is er erg rustig, het seizoen moet echt nog beginnen.

Rond vijf uur terug naar Delfi langs een enorm grote olijfgaarde. Wat ons verrast is dat het hier zo bergachtig is. Haarspeldbochten en flinke stijgingspercentages vragen continu de aandacht.