7 mei

Eerst naar Meteora, daarna naar Delfi

Begin

29 april

1 mei

2 mei

3 mei

4 mei

5 mei

6 mei

Foto's

8 mei

9 mei

10 mei


Waar we gisteravond al bang voor waren is nu realiteit. Als we rond 8 uur naar buiten kijken, dan zien we dat de bergen in nevelen gehuld zijn. Ook als we de weerberichten raadplegen worden we niet vrolijk. Het weer zal slecht zijn vandaag: kou en regen! We besluiten daarom om ons programma een beetje om te gooien. We gaan vanmorgen naar de kloosters van Meteora en vanmiddag naar Delfi. Hopelijk is het weer aan de kust - waar Delfi ligt - beter dan hier in het binnenland. De foto's van vandaag laten dus geen zon zien!

Na een beperkt ontbijt gaan we - na een enorme regenbui - rond 10.30H naar Meteora, het gebied met bergen waar vanaf de 14e eeuw kloosters bovenop zijn gebouwd. Daarmee was men beschermd tegen de oprukkende Turken. 

Hoewel het koud is en erg bewolkt, valt het met het zicht nog een beetje mee. We zijn ook nog betrekkelijk vroeg, de bussen met toeristen komen rond half twaalf aanzetten. We brengen een bezoek aan het  klooster Groot Meteora. Johanna is hier meer dan 30 jaar geleden ook al eens geweest. Toen was het klooster nog volop "in bedrijf". Nu heeft de commercie haar slag ook hier geslagen. Monniken zien we niet meer, maar des te meer met souvenirverkopers. Het feit dat vrouwen uit respect t.o.v. de monniken een rok moeten dragen - degene die vergeten is er een aan te doen krijgt een rok aangeboden - lijkt dan ook meer folklore te zijn dan gebaseerd op diepe religieuze gevoelens.

In het klooster zijn allerlei documenten en voorwerpen van heel vroeger te vinden. Ook komt de geschiedenis rond de Eerste en de Tweede Wereldoorlog - en dan m.n. het heldhaftig optreden van de Grieken - duidelijk in beeld. Bijzonder is ook de ruimte waar de botten en schedels van de overleden monniken worden bewaard (afbeeldng hiernaast).

We raken onder de indruk van de plafondschilderingen in het klooster. Hoeveel mensen zullen daar wel niet aan gewerkt hebben gedurende heel veel jaren?

Om ongeveer 13.00H drinken we nog koffie in Kalambaka en daarna gaan we richting Delfi. Het eerste gedeelte (rond Trikali) is bepaald lelijk. Later komen we aan de rand van het Pindosgebergte. Mooie natuur, maar het weer is spelbreker. Soms is het maar 6 graden (op flinke hoogte) en het miezert min of meer continu. We verdwalen in de grote stad Lamia, maar komen uiteindelijk toch in Delfi aan. 

De kamer die wij voor morgen hebben gereserveerd blijkt wanneer wij ons melden net te zijn verhuurd aan anderen. We kunnen er dus vandaag niet terecht of we moeten een kamer nemen aan de achterkant. We vinden in de buurt een voordelige kamer in hotel Orpheas met uitzicht op de Baai van Korinthe. Morgen gaan we dan wel naar Pension Sun View.

Dan zullen we ook de omgeving van Delfi gaan verkennen. Die is zeer interessant!