5 mei

Henkjan naar Nederland, Johanna en Jan naar Pefki op Evia

Begin

29 april

1 mei

2 mei

3 mei

4 mei

Foto's

6 mei

7 mei

8 mei

9 mei

10 meiVandaag moeten we heel vroeg uit de veren. Henkjan gaat terug naar Nederland en zijn vliegtuig vertrekt al om 6.40H.
Om 3.00H(!) in de ochtend gaan we al op weg. De eindbestemming is Pefki (plaatje hiernaast) in het uiterste noorden van het eiland Evia. Maar eerst terug naar Athene en vandaar naar het vliegveld. We arriveren daar rond 5 uur. Henkjan kan direct inchecken en verdwijnt om half zes uit ons gezichtsveld.

We willen via Halkida naar het eiland Evia. Het lukt ons niet om de juiste afslag te nemen. Die zien we pas op het moment dat we er al naast rijden. Dan maar de volgende afslag en "binnendoor" terug. Dat lukt niet, we komen in een industriewijk van Athene terecht. Na enkele omzwervingen komen we toch uit op de weg naar Rafina, van daar via het kustweggetje naar Halkida. Het kost veel tijd, maar we hebben vandaag ook veel tijd.
Uiteindelijk komt de bekende brug van Halkida in zicht en steken we over naar Evia.

We moeten van het midden aan de westkant naar het noordoosten. Er is eigenlijk maar één doorlopende route. Het kost nog enige moeite om die te vinden. Grieken hebben weinig geduld met ons als zoekende toeristen die helaas geen detailkaart tot hun beschikking hebben. Daarom staan ook niet alle plaatsjes op de kaart. Bovendien worden de meeste plaatsen hier alleen met het Griekse schrift weergegeven. Het blijkt ook dat slechts weinigen een mondvol Engels spreken.

Uiteindelijk komen we op de juiste route terecht. De weg bevat talloze haarspeldbochten (vele honderden!) en gaat door een onherbergzaam, nu nog groen gebied. Op diverse plaatsen zijn bemande observatieposten ingericht voor de brandweer. Bosbrand is blijkbaar een groot risico hier.

Na ontzettend veel haarspeldbochten komen we aan de overzijde van het eiland en krijgen we continu de Egeïsche Zee in zicht met de eilanden die nog verder liggen. Helaas is het niet helder, dat is erg jammer. Het is ook niet warm. De buitentermometer wijst telkens een temperatuur aan tussen de 15 en 20 graden. Er is wel veel zon en het waait stevig.

Om ongeveer 13.00H bereiken we het einddoel. We worden gastvrij ontvangen en krijgen een mooie kamer met een prachtig balkon. We gaan eerst even een beetje uitrusten, dat kan op een ligstoel bij het zwembad. Daarna gaan we even naar het dorpje voor enkele boodschappen. We gaan vanavond zelf een beetje eten klaarmaken. Onze kamer heeft daar de faciliteiten voor.

Na het eten lopen we nog een tijdje langs de kustlijn in het dorp. Er zijn nagenoeg geen gasten. De vele horecagelegenheden zijn bijna allemaal leeg. Blijkbaar moet het seizoen nog beginnen.

vanavond op tijd naar bed, morgen naar Kalambaka. Het weer schijnt niet best te worden......