Terug

26 oktober 

's Ochtends weer het bekende ritueel. Ontbijt om 9 uur, op stap om half elf. Het is droog in ieder geval, helaas wel somber.
Van de receptioniste vernemen we dat het weer onrustig is in Pest, voor ons de overkant van de Donau. Daarom raadt ze ons af om naar het parlement te gaan. In plaats daarvan gaan we naar een oud badhuis dat is gebouwd in de 19e eeuw, Gellert. Om 12 uur zijn we er. We voelen ons als een kat in een vreemd pakhuis. We zien veel mensen voorbij lopen in badjassen.
Na een kop koffie beginnen we met onze zoektocht. De vrouwen gaan naar de vrouwenverkleedruimte. Ze huren een aparte afgesloten ruimte. De mannen zijn niet zo helder van geest. Zij verkleden zich ten overstaan van een bewaker vóór de lockers waar je de kleding en andere spullen in stopt.
Dan naar binnen. Via diverse gangen komen we uiteindelijk in de ruimte met de warmwaterbaden. De ene heeft een temperatuur van 36 graden, de andere zelfs 38. Er is ook een grote stoomcabine. Dit is nu eindelijk eens een zwembad dat geschikt is voor Jan en Paula. Het water is warm en je kunt er niet zwemmen. Je zit gewoon!
Johanna maakt ook nog gebruik van het echte zwembad. Daar is de temperatuur 26 graden en dat voelt koud aan na 38 graden.
Om ongeveer 2 uur gaan we naar buiten. We lunchen in de buurt van Gellert. Daarna beklimmen we de Citadel. Bovenop de Citadel is het bekende Vrijheidsbeeld. Het is een hele klim. Daarna lopen we via de zgn. IJzeren brug (die momenteel wordt gerestaureerd) over de Donau naar Pest. We gaan door de winkelstraat richting centrum. Er worden nog wat dingetjes gekocht. Dan brengen we voor de laatste keer een bezoek aan koffiehuis Café Central. Deze plek heeft ons hart toch wel een beetje gestolen. Johanna gaat zich te buiten aan de Hongaarse specialiteit Dobos-taart. Dan is het al weer 5 uur geweest. We nemen de bus naar het hotel waar we om half zes aankomen.
Vanavond gaan we nog een keer eten bij het Sas-hotel, hier vlakbij, en dan zit het er zo'n beetje op. Het eten is weer overheerlijk. We krijgen ook veel persoonlijke aandacht van de kok.
Morgen vroeg uit de veren, want om 8.50H vertrekt het vliegtuig!

Volgende dagNiet zwemmen, maar schaken....