Terug

23 oktober


 

Om 9 uur naar de ontbijtzaal na een goede nachtrust. We komen niets tekort! Om half elf gaan we de stad in. We blijven vandaag in Boeda, we gaan de Donau niet over. Er worden weer ongeregeldheden verwacht, zoals gisteravond. De herdenking van de Hongaarse opstand is blijkbaar een mooie gelegenheid voor rechts-radicale jongeren om hun ongenoegen te uiten. Op advies van de mensen van het pension gaan we daarom niet naar de "overkant". Het hoeft ook niet want er is genoeg te beleven aan deze kant.
We gaan met bus en tram en bus naar de burcht. Ook daar is allerlei activiteit en zenuwachtig gedoe van politiemensen. Hoewel het somber is blijft het droog voorlopig. We slenteren eerst even over een markt met de bekende souvenirs en prullaria. Dan drinken we koffie en vervolgens bekijken we de burcht. Het is een groot complex. We komen ook terecht in het museum dat in de burcht is gevestigd. We krijgen een overzicht van de geschiedenis van Boedapest.
Rond een uur of drie gaan we langzaam weer richting Donau. We komen langs de Matthiaskerk en ook die brengen we een bezoek. Ondertussen gaat het ook regenen. Om ongeveer 4 uur verlaten we de kerk en gaan we op zoek naar een eetgelegenheid in de buurt van het gebouw waar we vanavond de folkloreshow gaan meemaken. Het regent nu wel heel erg stevig, de paraplu's komen goed van pas. We ontdekken een geschikt restaurant waar we typisch Hongaarse gerechten bestellen. Ze werken snel in restaurants, want binnen 15 minuten, nog vóór 5 uur, staat het eten op tafel! Het eten is overheerlijk.
Om ongeveer half zeven lopen we richting theater. het ligt bijna om de hoek. Omdat het regent gaan we al vast naar binnen en wachten rustig tot de show begint. Om acht uur krijgen we een wervelende show van muziek en dans met begeleiding van vioolmuziek te zien en te horen,. indrukwekkend! Om kwart voor tien staan we weer buiten. Dan nemen we de metro, tram en bus en zijn we vóór half elf weer terug in het pension. We horen nog allerlei sirenes loeien. het is nog niet rustig in de stad.

Volgende dag