Terug

22 oktober

 

Vroeg op! Vóór half zeven zijn we al op weg naar Schiphol, want ons vliegtuig vertrekt om half negen. Bart, de zoon van Henk en Paula, brengt ons naar Schiphol.
De vliegreis bestaat uit twee delen, eerst naar Hamburg, dan naar Boedapest. We vliegen met Lufthansa. Deze maatschappij had een aantrekkelijke aanbieding. Een korte overstap in Hamburg moeten we daarvoor over hebben.

Hiernaast een foto (met doorklikmogelijkheid) van het kleine vliegtuig en het interieur ervan.
Om kwart over zeven zijn we op Schiphol en na de nodige controles zijn we rond acht uur bij de gate. We moeten in de bus die ons naar het vliegtuig brengt. Om 8.40H vertrekt het vliegtuig, het komt om 9.30H aan in Hamburg. Daar hebben we ruim een half uur overstaptijd. Dat is voldoende. Ook nu moeten we weer in de bus. Die brengt ons naar het vliegtuig waar we net zijn uitgestapt!
Klokslag 10.05H vertrekken we. Om precies 11.30H komen we aan in Boedapest. Het is bewolkt, maar wel droog. Het is er niet erg koud.
Binnen 10 minuten staan we al bij het hotelbusje dat ons snel naar onze bestemming brengt.
Om ongeveer 12.15H zijn we bij het Helios Pension waar we vriendelijk worden ontvangen. We krijgen een kamer op de begane grond tegenover de receptie. Ook ontvangen we allerlei folders die ons moeten helpen om de komende dagen door te komen.
Om een uur of drie gaan we met bus 8 de stad in. Dat ritje duurt ongeveer 20 minuten. Daar wandelen we eerst door een grote winkelstraat naar de beroende markthallen. Helaas zijn deze gesloten, want het is vandaag een vrije dag, net als morgen. We slenteren terug, drinken ergens een kop koffie en lopen dan langs de Donau richting het parlementsgebouw, langs de Donau. Het weer houdt zich goed, zo nu en dan een spatje regen. Om ongeveer half zes gaan we een restaurantje binnen dat wordt aanbevolen door de ANWB ("goed en goedkoop"...). Dat klopt, we krijgen een lekkere maaltijd voorgeschoteld voor omgerekend € 60,-- voor 4 personen. Dan slenteren we terug richting centrum. We komen nog extreem-rechtse betogers tegen. Dan drinken we nog koffie of thee in Café Central, een beroemde locatie, waar we nog rustig even zitten.
Dan gaan we naar de bus die ons weer terugbrengt naar Helios. De receptionist, die ook Nederlands spreekt, vertelt wat er allemaal gaande is. Hij waarschuwt ons om ons niet tussen de raddraaiers te bewegen, want de politie treedt keihard op. We zullen wel zien wat we morgen gaan doen, want dan is het de officiële feestdag.

Volgende dag