Verrassing: op reis naar Barcelona!!!

 

Van zaterdag 28 tot dinsdag 31 maart 2009

Zondag 29 maart, zomertijd, 8.00 uur. We worden wakker en……… het regent een beetje! Eerst maar ontbijten. We ontbijten in de binnentuin, onder een partytent met terraskachel. Een uitbundig ontbijt, waar een zoetekauw en een “hartig” mens beiden van kunnen genieten. Daarna gaan we vol goede moed, onder de paraplu, naar de Sagrada Familia. We kunnen dit lopend doen. We zien de spitsen van de kathedraal al van verre. Antoni Gaudi i Cornet, 1852-1926, geboren in Reus (Taragona) in een familie van ambachtslui, was de leidende figuur van het Catalaanse Modernisme. Na een baan als smidsleerling studeerde hij architectuur in Barcelona. Zijn beroemdste werk is de Sagrada Familia. Hij heeft er vanaf zijn 31ste levensjaar tot aan zijn dood aan gewerkt, maar hij zag maar een klein deel van de kathedraal verrijzen. Het bouwwerk is nog lang niet klaar.

Sommige mensen zien de kathedraal liever niet voltooid. De Sagrada zou een boek kunnen zijn, elk element stelt een bijbelse gebeurtenis of een aspect van het christelijk geloof voor. Dit heeft Gaudi ook zo bedoeld, zijn bouwstijl is verbonden met het katholieke geloof. Prachtig zijn de geboortefacade en de lijdensfacade. De poorten van de geboortefacade stellen Geloof, Hoop en Liefde voor. Allemaal afbeeldingen van de geboorte en de kindertijd van Jezus. Het is echt zondag! We moeten in een lange rij staan om de kathedraal van binnen te bezichtigen. Het gaat gelukkig vrij snel (ca. 20 minuten), en het wachten is niet voor niets. Kijk naar de foto’s! En……..de paraplu kan in de tas!
Na het bezoek aan de kathedraal lopen we naar de oude stad, Barri Gòtic, de Gotische wijk en
La Rambla, de bekendste straat van Barcelona. We genieten van de smalle straatjes en de gezellige drukte op La Rambla. We bezoeken de grote Gotische kathedraal op de Pla de la Seu met zijn negentiende eeuwse voorgevel en torenspits. De kunstschatten van deze kathedraal zijn de middeleeuwse Catalaanse schilderingen.

We bezoeken de haven, zien de berg Montjuïc en gaan dan naar de bekende “Kathedraal van de zee” (bekend boek geschreven door Ildefonso Falcones), de Santa Maria del Mar, door velen beschouwd als de mooiste kerk van Barcelona. De kerk is gebouwd in Catalaanse gotische stijl, slanke achthoekige zuilen en een groot hoog middenschip. Moe maar voldaan, nemen we de metro naar ons hotel en gaan even in de rust. Later op de avond gaan we op zoek naar een restaurant waar we  tapas kunnen eten. Te veel keuze, we lopen maar door, het is erg gezellig in de smalle straatjes van de wijk waar ons hotel staat. Het lijkt wel of iedereen buiten loopt. In Barcelona is het na 20.30 uur pas etenstijd. Om half twaalf besluit men de maaltijd met een kop koffie. We vragen ons af hoe laat de locals wel niet naar bed zullen gaan? Wij nog voor twaalven, na onze bescheiden tapasmaaltijd, we zijn erg moe en vallen meteen in slaap.

28 maart

30 en 31 maart

Barcelona 28 maart

Bekijk hier alle foto’s

Dia-voorstelling

30 en 31 maart Barcelona